ROZHOVOR

 

Pavel Čejka o XMAGu: "Už je zase co číst."

O tom, že nové číslo XMAGu s DVD filmem Human Traffic je na stáncích, jsme vás už informovali. Dnes vám nabízíme rozhovor s jeho šéfredaktorem - Pavlem Čejkou. S Jukim si povídal o svých začátcích, o nové redakci, o filmech a samozřejmě i o novém časopise.

 

Pavle, v souvislosti s časopisem XMAG, kde oba pracujeme, si většina čtenářů představí jeho zakladatele Aleše Blehu, případně majitele a poměrně kontroverzní osobu Tomáše Zilvara. Každopádně novým šéfredaktorem jsi ty a proto nebude od věci, kdyby ses nám zevrubně představil. Co jsi teda vlastně zač?

V podstatě kluk jako ty – dvě ruce, dvě nohy, jedno péro, jedna hlava:-) Akorát máme asi trochu jinou minulost. Já vyrostl na párty v L-Klubu, četl jsem Trip2House, pak odjel do Anglie, kde jsem se naštval na tehdejší časopis Trip a přestal jsem ho odebírat. Když se mi do rukou dostalo první číslo Bassline, poslal jsem tam dopis a po příjezdu nastoupil do redakce a do SummerOfLove. A po pár letech jsem tady...

V redakci Bassline si tě pamatuji, pracoval jsi tam s Ondrou Vargou, že? Zavzpomínej na ty časy trošku… Jaké to bylo?

Spousta zkušeností, spousta zážitků, žilo se a dýchalo se za to, abychom oponovali komerčnímu XMAGu a zároveň podnítili zájem lidí o taneční muziku jako takovou. Nejraději vzpomínám na dobu, kdy vycházel ještě černobílý Bassline. Vyráběli jsme ho na jednom Macu a stařičkém PC v malé kanceláři 2x3 metry, v níž Aleš zároveň bydlel. V tu dobu byl Aleš na vrcholu svého buddhistického exhibicionismu, korunovaném několikaletým celibátem, stravou na bázi pilulek vitamínů a proteinů, a vcelku intenzivním kalením. Neopakovatelné.

Tak už je to snad za námi! Jsi schopen nám popsat, jak vlastně takové šéfování redaktorům časopisu XMAG vypadá? O co všechno se musíš postarat?

Nejdříve zpracovat koncept, s redakcí obsah a pak přichází na řadu hlavně administrativa. Rozdělit práci, pak ji zase včas vybrat, někdy ji vrátit k přepracování… Spousta úkonů, hodně moc komunikace. Zabere to poměrně dost času a občas jsem trochu frustrovanej, že nemůžu psát tolik článků, co dřív.

V jakém složení tedy dnes kromě mě a tebe redakce vypadá? Všiml jsem si posil z Techno.cz. Třeba takový Jarda Zapletal, nebo můj oblíbenec Nexis. Vrrr, přibude ještě někdo takový? :))

Celkově jsem rád, že se podařilo v relativně krátké době postavit funkční redakční team, složený jak ze střípků staré redakce, tak z nováčků, kteří jsou převážně mimopražští, což XMAGu jen svědčí. Máme Nexise z Ostravy, nově Katku z Plzně, Andreye z Hronova, coby osobního asistenta Aleše, korektora Jakuba z Karlových Varů, mimochodem, já jsem původem od Pardubic, ale mám kér v Brně. Zároveň jsem rád, že s námi spolupracují DJové jako: Michael Burian, Tvyks, Daho, Kaisersoze, Lucas, Bifidus Aktif a další. Je důležité, aby taneční časopis reflektoval v co nejširším spektru dění jak z hlediska hudby, tak z hlediska regionů. Právě to XMAGu v posledních letech dost chybělo. Nám zatím chybí dobří slovenští redaktoři. Nevíte o někom?

Časopis je venku a musím říct, že doznal velkých změn. Vlastně se změnil k nepoznání. Nový formát, nová grafika… všecko je jinak a za pár korun navíc si můžu koupit super DVDčko. Posledně to byla Bílá Vdova a teď Human Traffic… Vliv ABíčka je celkem znát, že?

Aleš už dávno pochopil, že one man show nemá cenu, proto se na novém XMAGu podílí tolik lidí, byť copyright na koncept a grafiku vlastníme my dva a náš grafik Ondřej Pichl. DVD řeší převážně vydavatelství X Publishing, obsah je dílem všech. Nepostradatelnost Aleše spočívá především v tom, že díky jeho letitým zkušenostem umí dát časopisu "koule" a spousty zábavných prvků, což třeba já ještě moc neumím.

Ke konkrétní podobě časopisu - jaké články v něm najdeme? Hlavní téma čísla je minimal, co tam najdeme dál? Nějaké cestování? Rozhovory?

Nejdůležitější věcí je, že v XMAGu je ukryt nový časopis PLAY, který je určen především DJům a producentům hudby. Uvnitř najdete obsáhlé recenze, rubriky jako Demoline a DJ at Work, od příštího čísla také různé technické rubriky. XMAG jako takový má na obálce Tigu, tudíž nesmí chybět materiál o něm a o jeho skvělém albu Sexor. Hodně zajímavým tématem jsou Klubeři, tedy taneční scéna z pohledu normálních návštěvníků párty. S lidmi jako Monolake, Magda, Loktibrada, Milosh či Trentemoller jsme diskutovali o novém fenoménu Minimal. Vyzpovídali jsme Anthony Rothera, byli jsme u natáčení klipu Deep Dish v Čechách, na mušku jsme si vzali Audiobullys, Jamie Lidella nebo holandský drum’n’bass, ty ses s námi podělil o své zážitky z Makedonie, Michal Nanoru ze Živlu napsal exklusivní materiál z Red Bull Music Academy… K tomu všemu je CD od Felipeho nebo Lucase. Prostě, už zase je co číst, poslouchat a na co koukat.

Koukáš ty sám na filmy vůbec?

Miluji filmy! Mám rád dokumenty, spousty starých československých filmů, černobílé klasiky jako Frankenstein, Metropolis, Potěmkin, dále pak Felliniho nebo Kubrickovy filmy, stylové šedesátky s Brigitte Bardot či Sophií Loren nebo audiovizuální díla – např. trilogie Qatsi. V moderní kinematografii mě velmi oslovuje korejská tvorba, hlavně režisér Kim Ki-Duk.

No nic, zpět k tvé práci. Máš toho poměrně hodně, vím že chodíš do školy a navíc se věnuješ i přítelkyni. Je to náročné…?

Nejnáročnější je věnovat se všemu a všem k všeobecné spokojenosti. A to není lehké.

Jaké časopisy kromě XMAGu ještě čteš? Myslím z těch hudebních…. Sleduješ ostatní tiskoviny? Třeba takové Death Metal revue…

Death Metal revue dones do redakce chodí, rád na něj mrknu. Sleduji jak tištěné, tak internetové magazíny. Čtu Euro, které zajímavě mapuje dění na naší planetě, pak 21. století, Živel, Groove, Raveline, DJ… Velmi rád si také prohlížím designové a módní časopisy jako Vogue, Blok, Staple, Bon atd. a hodně se mi líbí Slices, časopis o elektronické hudbě, co vychází na DVD. Projde mi toho rukama docela dost, každopádně ze všeho nejraději si někde v klidu otevřu nějakou zajímavou knihu.

Okej, tak dál. Tohle je asi otázka na někoho jiného, ale jsi šéfredaktor a měl bys znát odpověď. V tiráži už není jako vydavatel uvedeno Imedia publishing, ale Xpublishing. Copak to? Taková tichá změna…

Nový název značí, že do iMedia vstoupil nový společník.

Okej. Úplné finále. Máš nějaký vzkaz, motto nebo pozvánku pro naše čtenáře?

Nebojte, už brzy bude jaro…

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016