RECENZE

 

Technická recenze: Behringer B control Deejay BCD3000

Tento díl recenze bude věnován trošku odlišnému výrobku ze sféry virtuálního či digitálního DJingu než jsme se měli možnost do téhle doby věnovat. Z této kategorie jsme se tu již věnovali několika druhům DJských CD playerů nebo Seratu Scratch Live, ale dnes to bude něco odlišného. Na recenzi jsem dnes totiž dostal controler B control Deejay BCD3000 od firmy Behringer.

 
RECENZE TECHNIKY VÁM PŘINÁŠÍ PHILIP T.B.C. A MAXISTORE. Recenzi provedl PHILIP T.B.C. (www.philiptbc.com) , techniku zapůjčila prodejna pro dje – Maxistore.

Pro úplné laiky se nejdříve pokusím vysvětlit co si pod pojmem controler vlastně představit. Je to ve většině případů nějaká mašinka, která se připojí k počítači a díky ní můžeme ovládat software uvnitř počítače. Například u Serata Scratch Live, ale za controler můžeme považovat gramofony a mixážní pult, jelikož tímto ovládáme software v počítači.

V našem dnešním případě je to ale již zmíněná „krabička“ a ovládat díky ní budeme software vyvinutý pro digitální dj-ing Traktor 3LE, který třeba používá i Final Scratch. Samotný software popisovat nebudu, protože to by vydalo na další samostatnou recenzi a budeme se věnovat čistě controleru a jeho ovládání.

Po nezbytném nainstalování ovladačů, aby controler s počítačem uměl komunikovat mačkám tlačítko play a k mému překvapení funguje vše od začátku bez problémů. Jak již jsem tedy řekl, controler je přizpůsoben k ovládání softwaru, ale tento je zároveň i mixpult. Je zde pro každý kanál jedna šavle a třípásmové korekce a dole crossfader, přesně jak jsme u mixpultů zvyklí. Bohužel crossfader ani šavle se nedají nijak nastavovat a tudíž je průběh daný od výrobce. Vedle tlačítka Play je nezbytné tlačítko Cue, které funguje úplně stejně jako u CD-J přehrávačů. Tam kde tlačítko Play vypneme se nám automaticky přiřadí CUE Point. Pohybovat ve skladbě se můžeme buď pomocí Jog Wheelu, což je ale celkem pomalé nebo pomocí šipek dopředu a dozadu, což je ale zase příliš rychlé, takže doporučuji kombinaci těchto dvou možností. Pitch kontrol je zde celkem spolehlivý a reaguje okamžitě. „Popohánět“ či „zpomalovat“ rychlost můžeme buď pomocí Jog Wheel nebo pomocí tlačítek + a -. Je zde dokonce funkce Key deck A-B, která umí držet stejnou tóninu, pokud track příliš zrychlíme či příliš zpomalíme. U korekcí je nezbytné tlačítko Kill u každého ze tří pásem, ale je potřeba dávat si pozor, protože pokud by jsme tuto funkci zapnuly u všech pásem, tak se nám signál vypne a ven nám nic nehraje. Když jsem si četl návod, tak se tam výrobce zmiňoval o možnosti scratchování. V tu chvíli jsem si říkal: „Ha, tak to jsem zvědavej“. Bohužel moje předtucha se vyplnila a možnost scratchovat, je asi 5%. Hlavní problém je v tom, že pokud by jsme toto chtěli dělat, musím neustále jedním prstem držet tlačítko s označením scratch, abychom ho aktivovali a druhou rukou se můžeme na maličkém Jog Wheel (v průměru tak 5cm) o něco pokoušet. Kdo se alespoň trošíčku o scratching zajímá, tak ví, že základ je hlavně v kombinaci pohyb desky a „cutování“ faderem. Jak ale hejbat faderem, když musím jednou rukou držet tlačítko scratch? Ono by to asi stejně bylo jedno, protože na crossfaderu se nedá nastavit průběh, takže je to celý taková menší „onanie“ s pracovním názvem scratch. Co se týče efektovací jednotky, tak z té jsem byl bohužel taky trošku zklamaný. Na samotném controleru žádné efekty nejsou, takže se využívají efekty vestavěné v softwaru Traktor a tam jsem bohužel našel jen čtyři základní a navíc jejich ovládání nebylo stoprocentní. Ze čtyř funkcí, které by se měly dát ovládat, se mi podařilo rozchodit jen dvě, ale je možné, že po několika restartech by se chytily i ty ostatní. Sluchátka jsou vyřešena klasicky tlačítky cue A a Cue B a je zde i funkce promíchávání. Vstup na mikrofon je „kanon“ a má vlastní dvoupásmové korekce a gain. Co mě ale potěšilo, byla možnost připojit ještě dvě externí zařízení. Můžeme připojit ještě dva gramofony a nebo dvě jiné zařízení s digitálním signálem. Do provozu je uvedeme jednoduše přepnutím tlačítka ext in A nebo B, tím si ale samozřejmě vyřadíme jednu stopu Traktoru, protože šavle jsou zde jen dvě.

Pokud bych to závěrem shrnul, tak jsem byl s konzolí  víceméně spokojen a v případě, že nejste příliš nároční na techniku mixu, tak mohu tento controler doporučit. Samozřejmě je potřeba to brát s rezervou, protože plnohodnotný mix to není a gramofony to taky nenahradí. Když to řeknu slušně, je to takové „šidítko“ pokud chcete ušetřit, ale zároveň si vyzkoušet dj-ing v jeho digitální podobě.

Philip T.B.C. (philiptbc.com)

Controler Behringer B control Deejay BCD3000 je možné zakoupit za 6690,- nyní v akci za 5899,- v prodejně Maxistore. Další recenze dále najdete na www.maxistore.cz, www.shadowbox.cz a www.techno.cz.

Uvedenou techniku je možné vyzkoušet přímo v prodejně nebo koupit (i na splátky) v Maxistore, Bořivojova 57, Praha 3.
Email: x@maxistore.cz
Tel.: 222 722 999
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016