CLANEK

 

Nula2 Podcast 01/2010 (minimal)

Do nového roku vstupuje vinylshop Nula2 z Jablonce nad Nisou příjemným minimalistickým podcastem, který ukuchtil jejich dlouholetý zákazník a dnes už také přední český uznávaný minimalista DJ Ála z Jaroměře. Koho zajímá, kam to může dotáhnout nenápadný človíček se skutečnou láskou k hudbě, měl by číst dál a samozřejmě si poslechnout celý set až dokonce.      

 

Aleš Lenfeld aka Ála byl od počátku minimalem naprosto okouzlen. Byla to pro něj hudba, která se mu vyjímečně líbila. Aleš nedal nikdy na nějaké módní trendy a vždycky si hrál to svoje, doma v Jaroměři, kde bandu kamarádů a návštěvníků místního klubu Bastion 35 prostě minimal naučil poslouchat. Podařilo se mu vybudovat něco, co u nás nemělo obdoby. Byla to asi jen otázka času, kdy díky podobnému zaměření Ála potká DJe Subsista. Slovo dalo slovo a zanedlouho vznikla nekonečná série společných vystoupení a hlavně klubová noc Klika, zaměřená na aktuální dění na scéně minimalu. Aleš má naší republiku sjetou křížem krážem. Navštívil opravdu dlouhou řadu klubů a nasbíral řadu zkušeností. Dnes je z něho přední český minimal DJ a nechybí na žádně významné akci podobného ražení. Aleš je věrným fanouškem staré školy a především německé formace Kraftwerk, která je pro něj velkou srdcovkou. Ve svém vinylovém archivu má celou řadu maxáků a alb těchto elektronických  dědečků, které často elegantně řadí do svých setů. Kdo Aleše zná osobně, ví že je to také neuvěřitelný pařmen a kalič, takže nepokazí žádnou srandu. Kdo by se chtěl dozvědět více, může navštívit jeho web.

Buďte si jisti, že DJ Ála se vypracoval (a propil) tam, kde je, jen vlastní pílí a nadšením. Na svoji cestu může být hrdý a nemusí se za nic stydět, což u nás není až tak samozřejmé. Nebudu vás dále zdržovat. Volume doprava!!! Reakce na mix nám můžete sdělit do fóra pod rubrikou. 

V případě zájmu většinu použitých desek najdete na našem shopu Nula2. 

Soutěž:   Jaký má DJ Ála nejoblíbenější drink? :))  
Cena:   vinyl 12"  Barem / Never Better Than Late / Minus 059 

Odpovědi zasílejte včetně adresy a telefonu na mail daho@nula2.cz  

Podcast můžete stahovat zde.  
 


1)  Gaiser / Volve / Minus 067 (00:00 – 03:40) 

Gaiser aka Jon Gaiser aka John Gaiser aka Fraktion. Kdysi bubeník v punkové kapele, dnes velice uznávaný a podle mého nejlepší producent z labelu M-nus. Jeho poslední album "Blank Fade", z roku 2008, dokazuje, že v minimalistickém světe je stále co zdokonalovat. Na začátek poklidná skladba "Volve", právě z tohoto alba.  

2)  Gaiser / Face Down / Minus 066 (03:40 – 06:30)   

Jako předzvěst výše zmíněného alba "Blank Fade" vyšel singl s názvem "Trunkated" obsahující dvě skladby, které ve vinylové verzi celého alba nenajdete. Track "Face Down" jistě potěší příznivce decentně nalomených beatů a temných zvuků.   

3)  Barem / Then They original mix / Minus 059 (06:30 – 12:11)


 
Mauricio Barembuem aka Barem je bezpochyby dalším z mých oblíbenců z party kolem labelu M-nus. Na rozdíl od Gaisera, nebyl bubeníkem, ale kytarovým nadšencem a hudbu dokonce studoval již od svých patnácti let. Zasněženou zimní krajinou vás provede skladba "Then They".  

4)  Paul Ritch / Jungle Juice / Quartz 001 (12:11 – 16:49) 

Ačkoliv Paul Ritch nepatří mezi mé nejoblíbenější producenty, track "Jungle Juice" mi rozhodně ušní bubínky netrhá. Klidný začátek, rozjetý děj a nečekaný konec každého donutí pouštět si tuto skladbu stále dokola. Spolupráce s producenty jako je Dubfire nebo Ellen Alien určitě svědčí o kvalitách tohoto pána z Francie.   

5)  Sleeparchive / Baryon / Sleeparchive 008 (16:49 – 20:10) 

 

Němec Roger Semsroth, produkující nejenom pod pseudonymem Sleeparchive, má dar, který mu může většina dnešních "hvězd" jen tiše závidět. Dokáže totiž s minimem zvuků dělat kouzla, která by někoho ani nenapadla. Psychedelické, až monotonní skladby umí dotáhnout k naprosté dokonalosti a zvukové čistotě. U skladby "Byron" tomu není jinak.   

6)  Oliver Huntemann and Dubfire / Dios (Jon Gaisers atheists anonymous remix) / Ideal 001-6 (20:10 – 24:07) 

Když se spojí Oliver Huntemann a Ali Shirazinia aka Dubfire je stoprocentně jasné, že z toho nevznikne nic špatného. Když si pak ještě jejich track vezme do studia Gaiser a udělá remix, jako tomu bylo u tracku "Dios", je to dokonalost sama.  

7)  Barem / Censored Elephant original mix / Minus 059 (24:07 – 28:02) 

Deska argentince Barema s názvem "Never Better Than Late", z roku 2007, mě zaujala natolik, že jsem z ní do tohoto podcastu musel zařadit hned tři tracky. Skladba s názvem "Censored Elephant" je druhým z nich. Majitelé kvalitních zvukových systémů jistě ocení basovou linku, na které si myslím Mauricio dal obzvlášť záležet.  

8)  Monolake / Plumbicon (Deadbeat mix) / Imbalance Computer Music 018 (28:02 – 31:54) 

Nějak dlouze představovat Roberta Henkeho v NULA2 podcastech je už myslím celkem zbytečné. Německý experimentátor dává hudbě nový rozměr už pěknou řádku let a podle všeho s tím určitě nehodlá jen tak přestat. Jeho tvorba je doslova prošpikovaná originalitou. A když si jeho dílo vezme do parády někdo, jako je Kanaďan Deadbeat, nemůže z toho vzniknout nic jiného, než vynikající zvuková lahůdka.  

9)  Deadbeat / Roots And Wire / Wagon Repair 046lp (31:54 – 37:58) 

Jeden z mých neoblíbenějších producentů, který nikdy nepřestane překvapovat a vždycky přijde s něčím novým. To je Scott Monteith aka Deadbeat. Po zakoupení alb "Wild Life Documentaries" a "New World Observer" jsem si jeho poslední dílo "Roots and Wire" nemohl nechat ujít a určitě jsem neprohloupil. Přesně naopak. Track nesoucí název alba doslova pohltí svými dubovými rytmy.   

10)  Wighnomy Brothers / Pele Bloss / Freude Am Tanzen 019 (37:58 – 43:38) 

Šílené djské a producentské duo vystupující pod pseudonymem Wighnomy Brothers v minulém roce určitě své fanoušky moc nepotěšilo. Gabor Schablitzki a Sören Bodner totiž světu oznámili, že se po sedmnácti letech s tímto projektem loučí a nadále již takto nebudou vystupovat. Pro ty kdo neznají doporučuji shlédnout videa na Youtube. Určitě všichni uznáte, že je to obrovská škoda. S veškerou úctou k těmto pánům track "Pele Bloss".  

11)  Tony Rohr / Tre / Drumcode 047 (43:38 – 48:01) 

O newyorčanovi jménem Tony Rohr je v poslední době slyšet čím dál více a myslím, že určitě právem. Kromě opravdu hojného počtu remixů a releasů, má na kontě také spolupráci s umělci, jako jsou např. Alexi Delano, nebo Speedy J. Trackem "Tre" Tony dokazuje, že v jednoduchosti je opravdu...síla!  

12)  Gaiser / Ciliate With / Minus 067CD (48:01 – 52:55) 

Skladba "Ciliate With" z Gaiserového alba "Blank Fade", které bylo představeno již na začátku tohoto podcastu, vyšla bohužel pouze v CD verzi. Avšak i tu vám kluci z Nula2 rádi seženou :-). Neuvěřitelně bublající a vybroušené zvuky myslím nemusí ke koupi tohoto skvostu dlouho přesvědčovat.  

13)  Barem / Ponymal Morning original mix / Minus 059 (52:55 – 01:00:39) 

A do třetice zástupce argentinckých minimalistů Barem. Skladba "Ponymal Morning" myslím dokonale vyklidní atmosféru na závěr. Teď už nezbývá nic jiného, než se posadit do křesla a vychutnávat poslední tóny tohoto podcastu.   

14)  Ala / NOv / Jaroměř 001 :-) (01:00:39 – 01:06:16) 

Nakonec něco z vlastní produkce. Track "NOv" zatím nikde nevyšel a nejspíše ani nevyjde, ale pokud bude mít někdo zájem alespoň o wav nebo MP3 verzi, rád ho dám někam ke stažení. Hodnocení nechám na vás. Přeji příjemný a hlavně ničím nerušený poslech.


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016