CLANEK

 

Recenze: M-Audio Torq Conectiv

Digitálnímu DJ-ingu jsme se zde věnovali již mnohokrát a většinou jsme tu měli samé zajímavé věci. Již jsme zde rozebírali např. Serato Scratch Live nebo Traktor Scratch a oba dva produkty si vedly velice dobře. Dnes tu máme podobnou věc, ale od firmy M-Audio, tak uvidíme jak obstojí ve světě digitálního DJ-ingu.

 
Jelikož už přibližně dva roky používám Serato a jsem s ním naprosto spokojen, přistupoval jsem k Torq Connective trošku s despektem a obavami. Jednak tak nízká cena je vždy podezřelá a moje zkušenost s produkty M-Audio buhužel není úplně nejlepší. Nízká cena je samozřejmě výhodou a velkým lákadlem, bohužel většinou je to na úkor kvality přístroje, což ale zjistíme až po zakoupení a následném používání. A to už je pozdě. Co tedy Torq všechno umí? Podle propagačního videa to vypadá, že zvládá spoustu věcí. Ale věřte reklamnímu videu. Většina firem se snaží hlavně prodat, takže vám do propagačního videa dají to co chcete slyšet a vidět. Balení obsahuje jednak software Torq DJ a USB audio rozhraní Conectiv (zvuková karta), dále dva control vinyly a dvě control CD, USB kabel pro propojení s počítačem a manuál. Bohužel chybí „cinch“ kabely pro propojení s mixpultem, ale co se dá dělat. První problém přišel při studování manuálu. Podle mě je nekompletní a spousta věcí, s kterými si běžný a nový uživatel neví rady, tam není. Je zde sice nákres jak Torq zapojit, nicméně zde nejsou přesné specifikace kam přesně co zapojit (toto se týká zejména části pro zapojení s externím mixpultem). Jelikož jsem nevěděl jestli mám kabely zapojit do line, CD nebo phono vstupu na mixu a jak mají být přepnuté přepínače na zvukovce, kde je taky několik možností, celkem dlouho jsem se s tím trápil. Stejně tak jsem se trápil i s instalací ovladačů, která sice proběhla celkem bez problémů, nicméně mi to stále nechtělo správně fungovat, musel jsem je aktualizovat z netu a až pak se ozval první zvuk. A aby toho nebylo málo co nastavovat, tak v samotném nastavení Torq je dalších X možností jak nastavit vstupy a výstupy a další věci. Je sice pěkné, že tu tyhle možnosti jsou, ale nemělo by to v tomto případě být popsáno v manuálu? Aby to zvládl i laik co má něco podobného poprvé před sebou a neměl z toho první šedivé vlasy? A pokud v manuálu hledáte pomoc při zapojování a najdete v příslušné minikapitolce větu „Musíte konfigurovat DJ software tak, abyste mohli využívat řídící signály. Viz dokumentace software pro instrukce o tom, jak to provést“, a nic jiného, tak jsem z toho byl opravdu poněkud zmatený. Když se tedy zkombinují všechny možnosti nastavení a zapojení, vychází nám z toho pěkný guláš s kterým jsem si poměrně dlouho nevěděl rady. Trvalo mi asi dvě hodiny než se mi to jakž takž podařilo rozchodit. Představa, že bych něco podobného řešil v klubu je pro mě dost děsivá. Samozřejmě těko říci jestli to vše byla vina Torq nebo na tom mají svůj podíl i Windows, buď jak buď, problém to prostě byl.

Každopádně z Torq můžeme hrát buď ze samotného softwaru s pomocí USB audio rozhraní Conectiv, které nám slouží jako zvukovka a částečně nahrazuje i mixpult nebo s pomocí externího mixpultu, tak jak je většina Djs zvyklá. Pokud budeme hrát ze samotného software, je to naprostá klasika s tím, že vše ovládáme myší, případně klávesnicí. Toto je pro mě celkem noční můra a respekt všem kdo to zvládají. Do zvukovky se dají zapojit sluchátka a mikrofon, oboje s vlastním ovládáním hlasitosti. U každého tracku se dá přiřadit 5 markerů na které potom jednoduše skočíme stisknutím příslušného čísla na klávesnici. Je zde i efektová jednotka obsahující 10 základních efektů a dokonce je zde možnost načítat VST efekty, což cením. Vyhledávání tracků je samozřejmostí a funguje spolehlivě. Vždy se ale pohybujete jen v tom adresáři, který máte aktuálně otevřený, což je vlastně logické. Je zde i sampler s možností načtení až 16 zvuků a nahrání krátké sekvence. Dále Torq obsahuje integrovaný dvoukanálový mixer s třípásmovým ekvalizérem, ovládání úrovně, směrování signálu do sluchátek a crossfader. Program má dva symterické panely do kterých můžete načíst a následně pak přehrávat a mixovat digitální audio soubory - MP3, AIFF, WAV, WMA a ACC - a to s automatickou detekcí a synchronizací rytmu. Torq také organizuje veškeré soubory (skladby) do databáze, ze které můžete následně soubory snadno načítat. Dokonce můžete přistupovat s pomocí Torq do databáze iTunes. Od verze software 1.5 a výše je zde jedna pěkná vychytávka na kterou bych rád upozornil. Jedná se o takzvané kotvy tempa a využití najdou zejména u starších nahrávek, které nedrží přesně tempo. Funkce kotev temp (Tempo Anchors) umožňují uživatelům nastavit podobu mřížky přesně na jednotlivé doby skladby a to i v případě, že skladba tempo v průběhu mění. Následně je možné nahrávku srovnat do jednoho tempa a díky tomu používat mixy starých a nových mixů současně. Například, pokud máte starou funky píseň ze 70. let, kdy byla tato píseň nahrána bez clicku (tempo se lehce mění v průběhu skladby), kotvy tempa vám dokonale umožní píseň ustálit a použít v dnešní počítačově řízené produkci. Také je možné přiřadit skladbu s kotvami tak, že bude řídit tempo pro vše, co je v Torq. Díky tomu získáte živé a pohyblivé tempo včetně přirozených změn. A ještě jedna vychytávka nakonec. Je zde možnost ovládat a mixovat pouze z jednoho gramofonu nebo CD-j a pouze se přepínat mezi jednotlivými skladbami. Jako nouzové řešení na party, kde se nám třeba rozbije jeden gramofon ideální.

Rád bych Torq nakonec nějak zhodnotil, ale nevím jak. Jsou zde věci které mě vyloženě štvaly a přišly mi zbytečné a na druhou stranu jsou zde vychytávky, které jinde nenajdeme (viz kotvy tempa...). Těžko tedy hodnotit. Doporučoval bych před koupí si samotný software někde vyzkoušet a sami uvidíte, jestli převažují věci které se vám líbí a využijete je nebo jestli převažují spíš ty negativní.

Aplikace
• Live produkce
• Pro DJ´s
• Homerecording

Technické údaje
• 4 x 4 USB 1.1 v rozlišení 16bit/48kHz
• 4 x RCA konfigurovatelné vstupy pro CD/gramo/mic
• 4 x RCA výstupy/+10dBV
• USB 1.1
• Kompatibilní s ASIO
• Přehrává formáty MP3, AIFF, WAV, WMA a AAC

Příslušenství
• Torq DJ software

Konektory a knoby
• 3 x knob pro nastavení úrovně signálu
• 2 x velký knob pro mix obou signálů zvuku
• 2 x polohové přepínače pro nastavení úrovně vstupního signálu
• 2 x stereo RCA cinch pro vstup
• 2 x stereo RCA cinch pro výstup
• 1 x USB

M-Audio Torq Conectiv Vinyl+ je možné zakoupit za 5.990,- v prodejně maxi store nyní také za akční cenu 5.499,- Kč vč.DPH. Další recenze dále najdete na www.maxistore.cz, www.shadowbox.cz a www.techno.cz. Uvedenou techniku je možné vyzkoušet přímo v prodejně nebo koupit (i na on-line splátky) v

maxi store
Bořivojova 57
Praha 3
Email: x@maxistore.cz
Tel.: 222 722 999
www.maxistore.cz
www.maxistore.sk

akční výrobky
SW pro DJs
kontroléry M-Audio
Digital DJing
sluchátka
světelná páska LightTape
LED efekty
laserové efekty

RECENZE TECHNIKY VÁM PŘINÁŠÍ PHILIP T.B.C. A MAXISTORE. Recenzi provedl PHILIP T.B.C. (philiptbc.com, myspace.com/djphiliptbc) , techniku zapůjčila prodejna pro dje – maxi store – www.maxistore.cz.
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016