CLANEK

 

Nula2 Podcast 03 / 2009

Nuladvojka připravila v březnu další mixovaný Nula2 Podcast, tentokráte v duchu pomalejšího techna a dubstepu. Tempo okolo 130 bpm a často temné rytmy, včetně těch zlámaných. Úmyslně tu nepoužívám termín minimal, protože tomu se v tomto díle ještě snažíme cíleně vyhnout a ukázat další tvář klubového techna, i když ve volnějších rytmech.

 

Náš bez pár minut hodinový mix vám nabídne nové desky například od Mark Brooma, Smear, Byetone, Plankton, ale také od hvězd jako je Laurent Garnier, nebo Bjork. Představíme si nový release břeclavského Elektrabela a nakonec si dáme extrémní masáž od projektu Anstam. Nula2 Podcast mix pro vás připravil v březnu opět Daho, tak věříme že si jeho temnou a zábavnou jízdu z nových desek také pořádně užijete.       

Pokud se vám použité desky budou líbit, stačí se prokliknou přímo do Nula2 shopu a požadovaný titul tam přímo objednat. Doufáme, že si v mixu každý  najde to svoje. Takže začněte žhavit soundsystémy, startovat iPody a jde se na věc. Zbývá už je zmáčknout tlačítko Play, a to už je ale jen a jen na vás. Nula2 vám přeje fajn poslech.   

Soutěž:   Kolikáté narozeniny letos slavil shop Nula2? 
Cena:     Laurent Garnier  /  Gnanmankoudji  /  PIAS Records 144  
Odpovědi zasílejte včetně adresy a telefonu na mail
daho@nula2.cz  

Podcast si můžete stáhnout zde.


1)   Plankton Companier  /  Gnom /  unreleased    ( čas 00:00 - 05:40 )

To nejlepší na začátek? Možná... Každopádně hned první skladba ukáže, kudy se dnešní podcast bude ubírat. Tuhle elektronicko-dubstepovou záležitost  má na svědomí jihočeský DJ Awacs a polovina dua Insect Elektrika. Projekt Plankton Companier produkuje vynikající elektronické kousky, dotažené do detailu a dokonalosti. I celkový zvuk je naprosto profesionální. Pro mě je to velký objev a vzdávám klukům respekt!   
  
2)  Smear  /  Applied Generics  /  Forward Strategy Group 002  (čas  05:40 - 10:16 )

Sice se druhá Smearova deska teprve řeže a povaluje někde v lisovně, ale proč si ji neposlechnout už teď, že ?  ( thx for Dialect ) Už prvotina na labelu Forward Strategy Group byla parádní práce a u dvojky to není jinak. Sice je druhá deska o poznání uvolněnější, ale dynamika téhle technomašinérii určitě nechybí! Hustá a temná záležitost, na pomezí techna a minimalu. Takovéhle desky mě v poslední době hodně baví a myslím, že nejsem rozhodně sám. Že?

3)  Mark Broom  /  Runners  /  D1 Records 046     ( čas 10:16 - 14:10 ) 


 
Mark Broom zabodoval ! Člověk nikdy neví, co ho s novou deskou Marka Brooma čeká ? Jestli nějaká aciedová vykopávka ze šuplíku distribuce Pure Plastic, nebo nějaký umělecký kousek. B je správně! Skladba "Runners" je supr deepová kompozice s oldschool Basic Channel soundem a brutální zabijáckou basou! Pokud jednou přestanu hrát techno, tak tohle bude moje cesta! Vážně vynikající záležitost s uměleckým stvárněním. Nemůžu se dosyta nabažit, hmm.

4)  Miss Kittin & The Hacker  /  People Pleasure Power  (Function Remix ) /  Nobody Bizzness 005     ( čas 14:10 - 18:55 ) 

O originál bych si tedy osobně ani neopřel kolo, ale remix, který prý dělal pan Function se povedl. Jestli a kdo onen remix dělal doopravdy by se možná opět dalo spekulovat, ale je to prostě povedená záležitost.  Sound 100%ně ala Sleeparchive a silný tepající prostorový motiv, to jsou hlavní přednosti klubové záležitosti "People Pleasure Power". V menších klubech bude mít velký úspěch!  
 
5)  Elektrabel  /  RJ10b  /  Elektrabel CHR 007   ( čas 18:55 - 21:40 )  

     

Elektrabel právě v těchto dnech vydává digitální release "Robojazz", což bude album sestavené z více jak deseti netradičních tanečních kousků. Jak už možná název napovídá, nejedná se o technoprodukci, ale trochu "jiné" spíše rytmicky nalomené skladby. Díky charakteristickému zvuku však ale autora snadno odhalíte. No a ta agresivní, řezavá pila "RJ10b" je ochutnávka právě z tohot nového alba. Stahovat můžete ve dne v noci za úplatu na Chemical Records.  

6)  Edit Select  /  Asperity  ( Mark Broom Remix )  /  Edit Select 003     ( čas 21:40 - 26:40 ) 

 

Poněkud neznámý a patrně nový projekt Edit Select a jejich "Asperity" si vzal na paškál Mark Broom. Výsledkem je vynikající minimalistická záležitost s velmi chytlavým melidickým ústředním motivem, který se line celým dějem. Tahle věc bude v undergroundových klubech výborně fungovat!  Budu trochu skeptický a zeptám se kdo a kde ji vlastně u nás zahraje ?? Dočkám se kladné odpovědi?

7)  L-ow  /  Moment Of Truth (Spherix Remix)  /  On The Edge 005    ( čas 26:40 - 29:50 )

Dubstepovo-breaková věcička "Moment Of Truth" od L-ow v remixu Spherixe mě dostala svojí dynamikou a nostalgickou atmosférou. Nejde tedy o nic extra zázračného, ale v jednoduchosti je krása a prostě méně je někdy více. Posuďte sami.

8)  Laurent Garnier  /  Gnanmankoudji  /  PIAS Records 144  ( čas 29:50 - 36:30 )         

 

Co od pána, jako je Laurent Garnier, v dnešní době čekat? Rozhodně parádní muziku, kde nebudou chybět ani živé nástroje. Houseová novinka "Gnanmankoudji" má bujarou pártyatmosféru a originální feeling. Podobný motiv už Laurent Garnier jednou použil, ale tohle mistrovi musíme prominout. Tenhle plně funkční track jistě ocení všichni DJs, kteří hudbu poslouchají ušima!  

9)  Deadbeat  /  Xberg Ghosts  /  Wagon Repair 046    ( čas 36:30 - 38:30 ) 

Nové album Deadbeat "Roots and Wire" jsme si už v našem podcastu jednou představili, ale protože se ho v našem office nemůžeme nabažit, tak se k němu ještě jednou vracím. Track "Xberg Ghosts" je víceméně poklidný berlinhouse s oldschool zvukem a naechovanými efekty, které notně burácí na pozadí. Velmi povedená mutace techna a novodobého house. Doufám, že mi dáte zapravdu.

10)  Mark Broom  /  Deal Or No Deal  /  D1 Records 046  ( čas 38:30 - 43:10 ) 

Druhá ukázka z nové desky Mark Brooma "Deal Or Not Deal". Stejnojmenný s výraznou ústřední melodií vás posadí nazadek po prvním poslechu! Motiv se vám okamžitě vryje do paměti a jentak se ho nezbavíte. Budete ho chtít slyšet ještě a ještě. Zabijácká basová linka naspodu výborně kontrastuje s aranžemi. Tahle deska rozhodně patří mezi ty, které se Marku Broomovi povedly! 

11)  Bjork  /  The Dull Flame Of Desire (Modeselektor Remix)  /  One Little Indian 881     ( čas 43:10 - 48:25 )

Patříte mezi milovníky Bjork ? Taky tady si příjdete na své. Remixový singl "The Dull Flame Of Desire" z alba Volta je brutálně limitovaný, takže sehnat ho, bude téměř nemožné. My ho v Nuladvojce ale denně posloucháme a tak se tady o tu nádheru s vámi podělíme.)  Vybrali jsme přímočarý houseový remix od Modeselektor, kterému samozřejmě vévodí hlasl samotné královny vokálů Bjork a hostujícího Antony Hegartyho. Lahůdka! 

12)  Byetone  /  Plastic Star  ( Alva Noto Remix ) /  Raster Noton 082    ( čas 48:25 - 50:10 )


 
Celý maxák "Plastic Star" od Beytone není nic pro slabé nátury.  Řízná elektronika podložená breakovými rytmy s ostrými industriálními samply.  Dejte si pozor na vaše kazeťáčky a hifivěže ať si je touhle prasečinou neodpálíte : ))

13)  2562  /  Enforcers  /  Tectonic 021    ( čas 50:10 - 53:30 )

Dave Huismans sice právě vydal nový maxák "Embrace", ale nám se do mixu více hodil kousek "Enforcers" z nedávného alba "Aerial".  Takový dubstep, jako dělá 2562 opravdu můžu. Je smysluplně kompatibilní téměř se vším a pokaždé pěkně uvolní atmosféru. Raggae sound ala Bandulu vás vrátí o pěkných pár let zpět, ale proč ne?      

14)  Anstam / Cree / Anstam 003  ( čas 53:30 - 56:50 )    

  

Tak nevím, zda je to nejlepší na začátku, nebo až na konci? Projekt Anstam se sice produkčně nepředře, ale vydává naprosto vyjímečné zvukové kompozice, které budeme jen těžko zařazovat do nějakého hudebního šuplíku. Je to hudba bez hranic, nerespektující žádná zavedená pravidla a postupy. Naprostý úlet, někam za hranice dnešní doby, stereotypu a hudebního braku. Každá jejich věc je úplně jiná a jedinečná. Doufám, že si poslední počin "Cree" taky pořádně vychutnáte!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016